Miksi käyttää vintagevaatteita? | 4 SYYTÄ

Miksi käyttää vintagea? Suomalaista vintagevaatteita ja koruja pöydällä aseteltuna.

Miksi ostaisin vaatteeni käytettynä ja miksi juuri vintagena? Eikö se ole turhaa kuluttaa rahoja vanhoihin tavaroihin?
Ei ole! Vintagevaatteisiin panostaminen ei ole turhaa! Tässä neljä syytä miksi:

1. SÄÄSTÄT LUONTOA

Muotiteollisuus on tällä hetkellä maailman toisiksi saastuttavin teollisuuden ala tuottaen enemmän päästöjä kuin lento- ja rahtiliikenne yhteenlaskettuna. Lisäksi muotiteollisuus kuluttaa valtavasti vettä (79 triljoonaa litraa vuodessa), saastuttaa vesistöjä värjäysprosesseilla ja mikromuovilla sekä tuottaa suuria määriä tekstiilijätettä.

Ostaessasi vaatteesi käytettynä vähennät muotiteollisuuden tarvetta tuottaa lisää uusia vaatteita. Pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia!


2. LUOT VÄHEMMÄN JÄTETTÄ

Käytön jälkeen vaatekappale päätyy useimmissa tapauksissa suoraan jätteeksi. Vähemmän kuin 1 % vaateteollisuuden materiaaleista kierrätetään uusiksi tuotteiksi. Arvion mukaan 80 % kaikista tuotetuista vaatteista muodostuu jätettä ja tämä jätteeksi päätyminen tapahtuu verrattaen nopeasti ostohetkestä. Vaatteiden elinkaari on lyhentynyt ja käyttökerrat vähentyneet voimakkaasti – vaatekappale voi päätyä roskalavalle vain alle kymmenen käyttökerran jälkeen.

Kun valitset vintagevaatteen, pidennät kyseisen tuotteen käyttöastetta ja vähennät siten tekstiilijätteen osuutta.
Lue lisää käytettyjen vaatteiden ja tekstiiliteollisuudesta kiertotalouden näkökulmasta täältä: Ellen MacArthur Foundation Report 2017

Suomalaista laadukasta vintagea nahkasalkku, nahkakengät ja Dallas-farkut.


3. VINTAGEVAATTEET OVAT USEIN LAADUKKAAMPIA

Useimmissa vintagevaatteissa on uskomattoman hyvä laatu. Ne ovat täynnä pieniä viimeistelyjä, joita harvoin näkee nykymuodissa. Harva se päivä ihmettelen vintagevaatteistani löytyviä pieniä yksityiskohtia, kuten rintaliiviolkaimien pidikkeitä. Säästät myös rahaa, kun ostamasi vintage kestää pidemään kuin halpamuotiketjun vastine.

Tietenkin monet 70-90-lukujen vaatteet saattavat olla polyesteristä tehtyjä, ei-niin-laadukasta vintagea, mutta väitän, että ne silti lyövät pikamuodin pöydältä mennen tullen.

4. SAAT UNIIKIN TYYLIN

Jos tahdot omintakeisen ja luovan tyylin, kannattaa suunnata katse kohti vintagea. Vaatekaappi täynnä vintagevaatteita on kutkuttavalla tavalla täynnä historiaa ja uniikkia persoonallisuutta, jota on pikamuodilla mahdotonta saavuttaa.

Käytätkö vintagea ja ostatko vaatteesi käytettynä? Kerro oma syysi kommenttiboksiin alle! 👇🏼

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista